Chapelford Primary School Extension

Warrington, Cheshire

Strzala Architects were appointed by Warrington Borough Council to deliver the Chapelford Primary School project at the same time as Great Sankey Primary School, working on both projects simultaneously using different project teams in house who worked collaboratively, sharing successful ideas between both schemes.

The site for Chapelford is on a former American Airforce base used in the Second World War and has the advantage of being a very flat and expansive site. For this reason the two-form entry primary school was designed as a single storey building with level access throughout every area of the building, promoting the theme of inclusivity and welcoming that is central to this playful scheme.

At the heart of the school is the 'Learning Street', a central corridor which runs straight through the school, with curved and articulated walls forming break out spaces for informal learning and promoting the concept of progressing through the school from reception, located at the start of the street, to juniors, located at the end.

The learning street also separates classrooms on the north side from administration and support spaces on the south. To the north of the school classrooms open directly out onto large macadam playgrounds with turfed areas containing nature trail play equipment, and to the south access is provided to the double height school hall which can be sub-divided for different uses including out of hours use by the community. The large site is surrounded on all sides by large playing fields exclusively for use by the school, and ample visitor and staff parking is located on the east side.

Studio 103  |  Royal Mills  |  Redhill Street  |  Manchester

t: 0161 236 5866          e: office@strzarch.co.uk

©2019 by Strzala Architects Ltd.